Snow

background :)

Wednesday, 20 April 2016

** Leraian doa

Assalam

hi,
come here again to write up something. i guess this is one of many places that i am confessing myself even not everything eh?
hahahaa i lebiu blogs.
yumket :* ovvah.

wonder jugak adeke manusia yg bace but sokay writing is a kind of passion and might help you releasing stress perhaps.
okay, cut it off. whats point now?

to be truth, upside down sgt life selepas bergelar seorang alumni which you have step out from you very-very comfort-sweet-enjoy-awesome zone. a few major things that comes up, always in doubts, messy-up and need to be operate-deeply okay ke tak, what to do, what to plan and so on related.

some of it, 
 all about further studies, career and soulmate ehem 
hahaha
kemain --,

okay one by one we go thru,
in doubt nak sambung study ni. isu ni lecturer aku yg byk courage sbb dy hope aku bole jd lect macam dy. so, courage tu more come from her.
its true sape je takmo sambung study to another level but many things need to be considered.
 ye lh, sapa nak biaya, nak sambung kos ape, nak research ke nak coursework dan memacam lg. 
but back then economy got problem, budget malaysia changes thus kuota been cut and no intake for applying lect for my batch. (notes : btw klo nak smbung study dgn scholar kne mohon lect thats why isu ni ad kaitan) so first dilema dh terjawab. Allah blom izinkan aku sambung study.
AllahuAkbar

second, 
career. i've been thru a few months here and seem something is not right. i've asked Allah for the best and He answered in His best way. but just i am a human that always on off turun naik je iman tu kkdg smpi ada rse doubt apa yg Allah nak bg kat
aku ni sebenarnya and it tooks a lot lot lot of patience.
Allahu Akbar.
and now i am in phase of building up myself, 
plis syiera yakin, Allah akn bg yg terbaik. 
" you are not losing anything, but you are gaining something more better."
inshaAllah. Qawiyyu Lillah !



lastly, soulmate.
aiceh smgt lettew nak tau kan. 
actually, its because i've been friend with this guy a few years and seem we should do something. thus its somehow bothered should we end or continue to next phase.
 and again,
 Alhamdulillah.
Allah has give the best answer in His ways.

ya Allah plis take care both of us.
our 'deen',our heart
aamiin
 its also a sign on testing our faith to Allah kan? 
kalau dah jodoh, kahwin jugak nanti.
inshaAllah aamiin aamiin aamiin
hiks
:*


so all three majors issues had been exposed one by one, mana yg ada doubts Allah dh tunjuk sikit sikit jalan keluar. Yang penting kita jangan putus asa doa pada Allah, usaha semampunya.
 Tapi, manusia kan. Kekadang tu kita ni rapuh, 
dh mintak Allah yg terbaik tapi bila Allah bagi tu kite rse doubts lagi
 lepastu rse knp mcm ni knp mcm tu. 
manusia dan persoalannya, manusia dan ketidaksabarannya. 
Allahu.



apepon persediaan dunia, persediaan akhirat pon kene titik beratkan. 
cari ilmu akhirat lagi, buat amal jariah lagi. buat apa yg Allah suruh, tiggalkan apa yg Allah larang. banyakkan ibadah, yg fardhu jaga, yg sunat banykkan, tahajud dan segala bekalan akhirat.
ini lagilah keraguan yg pasti, means, tau akan mati tapi masanya entah bile, kan?
AllahuAkbar.
moga mati dalam kematian yg baik. inshaAllah aamiin.





day by day, mcm mcm jadi.
hari hari yg mendatang penuh kejutan dan sesuatu yang tak dijangka.
tapi, semua ni mengajar supaya 
lebih yakinnya seorang hamba pada Allah, 
bersangka baiknya seorang hamba pada Allah, 
redhanya seorang hamba pada takdir Allah, 
bersabarnya seorang hamba kepada Allah 
serta tawakalnya seorang hamba pada Allah



sungguh menjadi dewasa, mengajar sangat erti kebergantungan kepada Allah dan pengharapan kepada Allah yang dulu masa comfort-zone terlepas pandang kan?
Erm, Astaghfirullahalazim.

AllahuAkbar, moga Allah ampunkan hati yg sentiasa berbolak balik, iman yg turun naik, dan terima taubat hamba-hambaNya inshaAllah aamiin


Rasenye, cukup sampai sini. 
yg pasti kasih sayang rahmat Allah tu luas. 
terima kasih Allah utk jawapan sgl doa yg Allah zahirkan penuh hikmah walau terkadang
 tak paham apa perancangan Allah nak bagi 
tapi kena yakin dengan Allah !

Alhamdulillah utk sgl yg baik dan buruk.


n/s : Maka nikmat Allah mana yang kamu dustakan? Moga Allah kurniakan kesabaran dalam menghadapi hari yg mendatang inshaAllah yakin dan syukuri nikmatNya. Fi hifzillah. aamiin.

salam kasih, salam sayang. 
salam ukhuwah. 
wassalam.
 

Thursday, 7 April 2016

** Standby phase

Assalam.

Dah beberapa malam, bertemu janji dengan Pemilik Langit dan Bumi. Sebelum ni liat jugak. Rupanye, standby phase untuk hadiah berbalut ujian sukar dari Dia.
AllahuAkbar.
Allah Maha Mengetahui.






salam kasih, salam sayang. 
salam ukhuwah. 
wassalam.

n/s : Have faith. Allah knows everything