Snow

background :)

Monday, 22 September 2014

** No Doubt

assalamualaikum dan selamat sejahtera
hai chuols ehem hahaa
inshaAllah sepanjang intern ni memang akan kerap sikit lh hupdate post kan.
takde keje menimbun lagi boleh lah ye. 

sebenaunye,
ade je keje aku sepanjang intern ni, tapi more pada research and study system and what 
goes related dulu, so tu yang kekadang menyimpang kejap aku buat keje ni hahaa.
ni blom jumpe coding coding segala.
*jangn tiru benda tak elok tau*

so, what's going on?
biase le saat kau tengah hadap fasa fasa perubahan kehidupan yang sementara ini banyak je perkara yang kau kene kunyah telan
supaya masuk dalam perut sebati jadi darah daging.
 over sangat contoh? hahaa takpe. yang faham akan faham



antara yang femes pastinya isu hati. hello bukan setakat isu hati dengan berlainan jantina, yang sama jantina pon ada isu. 
and can be more worst and hard compare to the opposite gender. fitrah.

one of the thing is what we called 'faith' atau kepercayaan. this kind of thing always bothered aku esp in heart conflict with the oppo gender lh kan. phewphew.


but, iman itu turun dan naik. ada saat yang nk menggelabah ntah hape hape insecure segala pasal what-so-called soulmate or bakal zauj bakal zaujah semua tu
but then,
sedar diri semule and please, gain the faith to Allah back. 
ala, actually bile putik putik teringat ke rindu tu dah muncul le tu. 
hahaha


at the end, mcm tu lh klo kite realise balek ape bende yang Allah plan is the best then we will feel the calmness. 


and and and, faith ni ada kait rapatnye dengan doa or 'prays' and prayers. 

sebab doa tapi tak solat tak lengkap lh kan.
sebab kita ni hanya lah insan yang kerdil di sisi Allah yang Maha Berkuasa.




 Doa je lah dan letak usaha semampunya then tawakal lah kepada Allah.
 saat Allah makbulkan doa kita, bersyukurlah.
 saat tak termakbul, bersabarlah.



haa isu sabar ni pon sepupu sepapat faith dan doa.

contoh lh aku bagi short example,
sorry lovey dovey hahaa aku takde idea benda lain mase ni 

'gua dh tangkap sayang dengan dia ni, tp both femly blom kasi lepas and weols pon tak hbes blaja nak keje dulu ni.'

so, nak buat apa? 
* rock rock dia ni, islamic lifestyle*

jadi doa je lh kan. 


and part usaha tu ialah dia kene improve lagi diri dia ke arah maju jaya yang lebih baik. 

then, phase tawakal tu,
andai ada jodoh dia, maka berkahwinlh mereka,
 andai tiada jodoh mesti dia akan dapat yang lebih baik kan sebab dia dah improve diri dia.


Allah dah janji, 
'perempuan yang baik untuk lelaki yang baik,
lelaki yang baik untuk perempuan yang baik'
so, why worry?

bila tiba masanya, jadi jugak. bukan setakat isu jodoh soulmate ni je. 
isu kematian pon.
-sila ingat mati jugak, sekian-


so, ni pendapat aku je. kalau salah, korangs bole lah tegur. aku harap sampailah apa yang aku nak sampaikan hahaaa.
mohon tak lari tajuk. 

sesungguhnya yang baik datang dari Allah, yang buruk silap aku sendiri.
so till then, kuat kuat kan lah semangat. banyak banyak kan lah berdoa dan teguh teguhkan lh pasal faith ( perancangan ) Allah dalam kehidupan kita.




jaga diri, jaga hati, jaga iman uolsz.
stay strong, and put you trust to Allah
for everything happen, back to Allah :)



salam kasih, salam sayang.
 salam ukhuwah.
 wassalam.

" Gambar kaku ditatap melunas rindu, terus doa dikirim sebagai pengganti.
Bukan jarak menjadi asbab, tetapi ukhuwah moga terus terjalin. "





.

Thursday, 18 September 2014

** New Phase : aumm aum grr

assalamualaikum dan selamat sejahtera ehem.
setelah sekian lama, Alhamdulillah dengan izin Allah tertulis terupload lh post ni lahai.
sayu sebenarnye dah lame takde berita tapi, benarlh nak menulis juga perlukan idea dan kate kate yang sesuai kerana kelak akan dihisab apa yang kita tulis ni sobs.

so, syeera syerer whats up?
ya ya, i am on my internship semester now.
dah besar anak mak abah kan. hahaaha.
stended lh eh sdikit intro ap jadi kat aku ni lame sangat tak hupdate.

 :: internship ::
:: semester 5 ::
:: final year student (1st semester) ::
:: science computer (AI ) ::
:: bukit jalil ::
:: ampang ::
:: c.t sdn bhd ( bukan nama panjang ) ::

takbleh expose detail sangat atas sebab keselamatan kan kawan kawan?
tapi kalau nak tau bole refer past post. *kepoh* 
hahahaa

then isu apa hari ni?
takde isu kritikal, just lets find something motivate memandangkan first post selepas berkurun lame takde post.



quote ni dah biase tapi still aku akan hadap jugak buat peringatan sebab ye laa, manusia ni kan mudah lupe. ibarat nak fesday intern haritu. peh tak tdo malam tak nyenyak sebab fesday, and Alhamdulillah bile dh start just kita kene try adapt pulak kan?


then,




ni lagi satu, kene lh carik something yang rare yang challenging sket baru lh nampak over the world ada  ape and surely masuk phase baru ni mesti mencabar. ye la, tak pegang title student kot, tukar skejap title worker so lain lh. but this will help you soon. inshaAllah.





based on all this quotes ni pon, dalam 'Surat Cinta Kekasih Hati' pon Allah dah ingatkan mengenai fasa fasa perubahan hidup yang kita akan lalui. turun naik kehidupan. but then, why worry when you can pray?
and why worry when its not in your control?
maka,

“Dan jika Allah menghendaki kebaikan bagi kamu, maka tak ada yang dapat menolak kurnia-Nya. Dia memberikan kebaikan itu kepada siapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya.” 
(Surah Yunus: ayat 107)

do what Allah please, not what you please.
lagi lagi bile hadap dunia luar. kuatkan semangat oke? o/

lastly, jangan lupe.

“Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras.”
(Surah Ibrahim : ayat 7)


bersyukur for everything. every single thing. saat rase kite kurang, orang lain lebih, cube ingat orang yang kurang dari kita? nak jadi yang mane? yang paling kurang atau yang tengah tengah?
*tanye diri sendiri*

pandang bawah untuk lebih rasa bersyukur, tetapi jangan abai untuk pandang yang di atas kerana yang atas harus dijadikan pemangkin untuk perbaiki diri manakala yang bawah untuk menjadikan kite lebih bersyukur dan lebih menghargai.

 that's all dulu. nak warm up je pon sebab takde isu lagi.
so, moga Allah permudahkan segala urusan kehidupan dunia dan akhirat.
inshaAllah aamiin.



salam kasih, salam sayang. 
salam ukhuwah. 
wassalam



.