Snow

background :)

Saturday, 25 January 2014

** Ending is a Starting

Assalamualaikum dan salam sejahtera, 
selamat malam, salam sayang, salam rindu, salam lame gilos syiera tak update. aiceh.
 maap semua. 
akibat ketidak prior nye menulis, maka saya tidak lh menjenguk ke sini.
uhuhuk. 

so, what's up?
may everything fine and always in Allah's blessings. inshaAllah.
aamiin.

just to let everyone know, Alhamdulillah and Thank you Allah because i had finished my third sem on my degree.
hyeah, time flies so fast *ayat cliche*

ye lh, as uols can see, before ni ad selingan post acah acah hardcore je nk pass through sem ni, tp tu lh. Allah kan dah janji, Dia bagi ap yang kita mampu kan.

then, what to share?
" Dalam meniti laluan kehidupan. Allah hadirkan insan, Allah hadirkan pelbagai asbab untuk berjaya. tapi, sedar tak segala apa itu tak bermakne andai anda sendiri tidak bermula dalam perjuangan melunaskan impian. "

oke, selirat sangat bahasa? analoginye mcm ni :
Si A jatuh, datang Si B, Si C dan segala Si yang ada nak tolong bangun dari jatuh. tapi, tanpa izin Allah dan tanpa usaha diri sendri nak bangun kan, agak agak si A tu bangun tak dari kejatuhan tu?
jawab sendiri,

Macam tu lh mksud saye. this ai realise during final exam tempoh hari. yeah, Allah hadirkan kengkawan study sesame, anyone others inspire, booster, condemers dan segala ap yg ptot but then eveything is on us. kau nk blaja ke kau taknak blaja ke kau nak main ke kau tu ke kau ni ke and how your relationship with Allah?

mintak tolong Allah tak?
dh usaha sebaiknye tak?

haa. that what we should think. and aku share sikit ni dari fesbuk and kopipes dari profile Che Wa and so on :)


Kita tengok kawan kita study takde la teruk sangat.

Masa makan dia makan. Masa tidur dia tidur.

Nak berjaga sampai lewat malam pon jarang.
Assignment pon meniru.


Tapi.


Setiap kali test markah tinggi. 

Bila exam dapat result tip top.

Tiba tiba terdetik hati
“Dia ni tak study sangat pon result gempak. Aku yang tunggang terbalik study, result takat tu jugak”

Istighfar.
Aturan rezeki setiap orang lain.
Mungkin rezeki dia kat pelajaran.
Mungkin rezeki kita nanti kat kerja.
Mana la tahu kan.

Yang kita nampak result dia lagi bagus dari kita.
Kita tak nampak mungkin keluarga dia tak seharmoni keluarga kita.
Kita tak tahu dia terpaksa sekat duit sebab tak dapat pinjaman. Keluarga susah.
Kita tak tahu.

Jadi kenapa nak cemburu dengan rezeki orang.
Apa yang ada ni kita bersyukur.
Allah tu adil.
Setiap hamba Nya dapat bahagian masing masing.
Bila? Macam mana? Kat mana?
Semua urusan Allah.
Kita usaha,doa, tawakal.

- via pengembaradidunia

kredit to : #akuislam


so, sampai situ dulu. lets refleks diri

Segala usaha adalah dari kita dengan izin Allah, tetapi hasil dan pengakhiran usaha itu adelah dari Allah.
#AllahuAkbar !



smoga Allah redha dan kuatkan semangat jihad dalam diri kita semua. 
inshaAllah aamiin.

salam kasih, salam sayang.
salam ukhuwah.
wassalam



.