Snow

background :)

Wednesday, 11 December 2013

** Conflict tak seindah cornflakes


assalamualaikum, selamat pagi, salam bulan disember, salam hujung tahun, selamat bercuti dan selamat nak final genks.

so today, apenye yg conflict tu -.-

sometimes rase, taktau dh nak mula start buat duty yg mane satu, mane kerja nak bagi settle down dulu. yang ni blom siap, yg tu blom mule. macam banyak sangat je kerja. rase tak mampu. tapi kan tapi tapi, Allah dah janji :


 Al Baqarah:286
Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya.
Allâh burdens not a person beyond his scope. He gets reward for that (good) which he has earned, and he is punished for that (evil) which he has earned.

credit to : Doa Ku

haa, makanye. sape yg conflict tu?
yes, diri sendiri le. 
self management.

and you know what?
the beginning is always the hardest but if even you had take the very slightest move to begin it will become easy and more easier.

tapi konfiliknye, tak mule mule langsung kan.
*dush*
tumbuk muke sendiri. 

haa, tu lh isunye. klo dh mule maybe ad lh mood tu and ade courage to make it complete. but, sebab delay sane, delay sini, delay situ, delay sinun. kelaut lah perginye.

so then, bukan tak mampu. but no action had been taken kan.
oke, plis start even sikit je.
plis plis.
*begging myself*
sobsob.

and everything will be fine at the end. 
if its not fine, its not the end. keep move.

Untuk menyentuh hati orang lain melalui tulisan, kita kena menulis daripada hati juga. Tapi, memang susah untuk menulis dari hati sebenarnya. Semuanya dari hati. 


Kalau hati itu baik, maka baiklah jasadnya, bukan setakat jasad sahaja, malah apapun perkara yang kita lakukan daripada hati yang baik akan menjadi indah. 


Kata Maulana Jalaluddin Ar-Rumi; “Segala yang dari hati, akan masuk semula ke dalam hati. "


- via al-asyrafi - via nizarazu.

and, antare purpose knp aku post ni, sbb nk ingatkan aku dgn org lain for what we are pass through now.
tak tipu tau, last last week nk ke final, berderet deret esaimen, group project nk disubmit.
serius talk, pasti rse stress little bit ke much ke kan.
so hopefully, this will help you.
Biiznillah, inshaAllah.


so last but not least,
apepon yg kite buat. 
tajdid niat, refresh balek aim knp nak buat bende tu, positifkan mane yg negatif,
and

doa doa doa banyak banyak agar Allah permudahkan dan lembutkan hati kita untuk redha setiap ape perancangan Allah.

"Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepada-Ku nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadah dan berdoa kepada-Ku, akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina"

Surah Ghafir Ayat Ke-60

credit to : Relakslah Sekejap

semoga Allah permudahkan urusan kite seharian. inshaAllah :)
bittaufiq wannajah fil imtihan untuk becoming final my friends.

aamiin.

salam kasih, salam sayang. 
salam ukhuwah. 
wassalam



.

Monday, 2 December 2013

** M & M

assalamualaikum dan salam sejahtera uols. sobs.
ehem.

M&M
apekah?

- Meningkat dan Mendekat - 


Awan berarak ceria tiada titisan hujan,
Pohon melambai tanda sokongan,
Kususuri perjalanan bertemankan senyuman,
Dihari lahirmu sahabatku,

Dedaun berguguran,
Membuktikan kedewasaan,
Walau tanpa madah dan hadiah,
Namun cukup untukmu sekadar ucapan.


Selamat Hari Lahir,
Iringan doa kuhulur,

Bersyukur kepada-Nya,

Atas nikmat usia,


Awan berarak ceria tiada titisan hujan,
Pohon melambai tanda sokongan,
Kususuri perjalanan bertemankan senyuman,

Dihari lahirmu sahabatku,


Usiamu ibarat mutiara,
Tiada berganti lagi,
Hiaskan iman bersulam taqwa,

Agar sempat menuju haruman syurgawi.


Selamat Hari Lahir, 

Iringan doa kuhulur, 

Bersyukur kepada-Nya, 
Atas nikmat usia.

Selamat Hari Lahir by SAUJANA


selamat hari lahir cahaya yang termasyhur !
inshaAllah :)
:: 13 JamadilAkhir (6) 1414 :: 28 November ::


ouh, rupenye yang meningkat ialah umur. dan yang mendekat adalah kematian. 
Allahu.



Al Anbiya’: 35
Tiap-tiap diri akan merasai mati dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan dan kepada Kamilah kamu semua akan dikembalikan.
Every soul must taste of death, and We try you with evil and with good, for ordeal. And unto Us ye will be returned.

Alhamdulillah, dengan izin dan rahmat Allah. Allah pinjamkan lagi nyawa dan tubuh badan buat aku si insaniah terpilih untuk melayari bahtera kehidupan. syukur yang tidak terhingga, terima kasih yang tidak ternilai dengan segala kurniaan nikmatNya. :')

Alhamdulillah genap 20 tahun. terima kasih ya Allah. terima kasih mak abah, terima kash adek bradek, terima kasih macik pacik, terima kasih saudara mara, terima kasih kawan kawan sama ada  yang jauh ke yang dekat, yang depan mata, depan meja, sebelah biilik, yang lelaki, yang perempuan, kawan facebook, tuiter dan semua yang sudi mengingati tarikh kelahiran aku (even fesbuk yg bagi alert. hahaa), mendoakan kebahagiaan kehidupan baik di dunia akhirat dan tak lupe jugak yang mengingatkan aku tentang kematian. Allahu. sobs. 

terima kasih. 




hahaa. sori. utk privasi, fesbuk aku dgn pemberi wish dirahsiakan. 





sambung.



terima kasih lagi, 
* amboi banyak betei terima kasih *
 untuk hadiah yang nyata mahupun tak nyata. apepon yang diberi, semua adalah dengan izinNya. 
Alhamdulillah.
*lap air mata*

oke.

*hembus hingus*
seterusnya,

tak lupe ucapan hari lahir buat anda  "J
:: 19 JamadilAwal (5) 1412 :: 26 November ::

dialah senior merangkap genk, buddy, teman, kawan, sahabat, musuh dan bla bla erm yang banyak berkongsi kisah, menabur nasihat, turun naik semangat.
selamat hari lahir ! 
semoga terus tabah, sabar dalam kehidupan dan dikurniakan kejayaan serta kebahagiaan dunia dan akhirat.
moga dapat unit yg best #Eh.
 inshaAllah itu yg terbaek.
aamiin. 
--,


dan tarikh kelahiran beliau dikongsi bersama 
ulangtahun perkahwinan ayahanda bonda yang disayangi kerana Allah :')
:: 16 RabiulAkhir 1409 :: 26 November ::

ayahanda Othman <3 Bonda Azni

 Alhamdulillah, semoga Allah merahmati dan redha akan perkahwinan mereka dan menjadikan kami keluarga yang sakinah mawaddah wa rahmah.
inshaAllah aamiin.
 :)

so. done for today. 
speechless and banyak sangat kalo nak tulis kan.
tapi, biarlah ade doa yang tersembunyi di antara doa yang terlihat. 

sebab,

Doa seorang muslim yg dilakukan secara sembunyi-sembunyi untuk saudaranya itu mustajab 
(HR Muslim)





inshaAllah.
Allah Maha Mengetahui ape yang terbaek untuk hambaNya kan.
:')






then, 
lastly. moga Allah memberkati umur yang diberikan. inshaAllah Aamiin.

gambar ni yam yg bagi. dan aku pon ade sebarkan buat sahabat yang lain.
terima kasih yam :)


till then, jage hati, jage diri, jage iman.
moga Allah redha tiap langkah dan nafas kite semua. 
Allahumma Aamiin.


salam kasih, salam sayang. 
salam ukhuwah.
 wassalam