Snow

background :)

Saturday, 23 November 2013

** Kisah hati yang kesah


assalamualaikum, selamat sejahtera, selamat menjamu selera, selamat siang, semoga selamat dunia akhirat.
inshaAllah aamiin.

Alhamdulillah alhamdulillah Allah bagi izin bernafas, hirup udara pinjaman Dia ini. jengah juga hari Jumaat semalam, penghulu segala hari, dan hari yang selalu dinanti nanti sebab esok dh weekend, cuti ye dak?
but, sementara je, sebab kalo kat Johor inshaAllah tahun depan weeknds weols ialah hari Jumaat ngan sabtu. flip days.
:O

as  intro, ehem.
" Dalam menggapai harapan yang tinggi, sering kite kadangkala alpa terleka akan sakitnya tatkala jatuh terhempas di tanah yang padu. "

" Indahnya mengejar rama rama tanpa kau sedar ketakutan yang kau cipta buat si insan kerdil. bahkan, kau mulai lupa kau mungkin jatuh dalam kau berkejaran kepadanya. "

entah kenapa, malam yang seakan tenang digoncang dek rasa hati yang Allah bagi. rase yang manakah? yg byk byk tu. sedih, gembira, terharu dan so on.

selain itu, ad rase fitrah yang Allah bagi. ya lah, rase itu. cinta. rindu.
di sisi pandangan aku yang masih belajar, punyai kluarge yang besar betapa aku melihat cinta itu begitu besar cabangnya.

kerapkali ada sahaja soalan soalan indah dari sahabat mengenai rase hati itu, 

:: klo aku suke pon, ape aku boleh buat. takkan nak kol bapak dia cakap, "Pakcik, sy cop anak pakcik tu. nk khwin ngn dy eh pakcik" terkezut zut kang bapak dia. ::

jadi, ap nak buat :O doa doa doa, usaha perbaiki diri. laki yg baik utk prempuan yg baik.

“ Wanita-wanita yang tidak baik untuk laki-laki yang tidak baik, dan laki-laki yang tidak baik adalah untuk wanita yang tidak baik pula. Wanita yang .baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk wanita yang baik. (Qs. An Nur:26)


so, nak yang setail mailo tapi ustaz sikit, kne lh jd cmtu jugak ye. this things act kdg made you have a border line to control yourself from social disease. plus, byk lg bnde penting u should think.

khwin ke yg sekutu dgnnye doesnt mean that you and your husband je. how about the anak anak then. dh sedia nk didik dengan pancaroba bagai? please, do think it.

and, its hurt when promise was made to be broken.

aku dh lost nk tulis input ap. papepon, thanks ats sgl krjsama anda yang sudi membace coretan saye.
ouch.  

bicara hati biarlah menjadi nanah berduri, asalkan luaran nya indah penyedap hati buat insan yang belum mampu mengerti kehidupan. kerana selagi ad nyawa masih ad yang memahami.
hanya Dia, pencipta kita.
ALLAH
:')

semoga terus tabah, dipermudahkan segala urusan. 
inshaAllah. aamiin.

When my arms can’t reach people close to my heart. I always hug them with my prayers . always. I hope you are the same. :')
-kopipasta-

salam kasih, salam sayang. 
salam ukhuwah. 
wassalam. 




 

Thursday, 21 November 2013

** Emak, Ubat dan Hadiah

assalamualaikum, salam sejahtera, salam satu malaysia, salam sayang, salam kemsalam orang lain dan selamat malam, awal lagi ni jangan tido dulu. Err.
oke, syae is making hambarness on herself. hahaa.

orait, stop the laughing hahaa and do focusing on your topic syae what you want to write about.
*mode serius dua rius tige rius on*

alkisah,
minggu ini aku berhadapan dengan jentera jentera mid term test yang tak terlaksana sebelum cuti mid term hari tu. so please do imagine bertingkek tingkek laa sume subject nk di testkan. so then, to start the exam. i always want the moral up from my mother and family ofkos.

so, aku mls nak taip convers tu and biar lh private. kepoh ler tu nak tau. hehe. but yg aku nak share ialah,
my mom words haa.
:
:
:
:
during we are talking about others matters of someone then ttibe,

" emak : ala, kau sibuk nak slesaikan masalah org lain, masalah kau sndri mcm mne? mak tau laa, nmpk je kau happy je selalu, tapi spe tau kau ada masalah kan. cume kau taknak tunjuk. "

and you know, that me is so speechles and "banjir"
then, i sje laa test mak suro cube bg contoh ap probs tu.

" emak : stress blaja, takde org support lh, mslh kgkwn. "

and me here, just angguk, smile and again " banjir"

hahaa. so this shows that hows the relations instinct between mom and her daughter.
punye laa takleh secure sgt dari mak ni. kantoi jua akhirnye selain dari laman sosial yang banyak kantoikan rahsie kan? agree?

and, mak punye suara campur abah punye suare campur adek adek punye suara ialah ubat kepada segala masalah. they are such a great blessing from Allah.

" you lah racun, you lah penawar. you intan payung, you lah jugak paku payung. EH "

they are.
 priceless.

 tak bole jumpe kat mne mne lg dh kn.
sbb bile dpt call dorg tu like i am flying to the skies or like back home and meet them eye to eye. 
haa hiperboler sgt syerer.

but, serious talk. klo uols rse stress try calls your mom and family properly and Allah will sent you the calmness with loves from mother and family.

done part emak dan ubat.

and just to let you know, for my becoming additon of age and the shorten duration of life 
i prays and hope if i can get a gift from my friends and others,

bacaan yaasiin dan tahlil utk birthday aku.

supaya, aku bole ingat yg umur meningkat dan kematian mendekat. 
dan perasaa yang terharu tatkala kau lihat ramai ramai mendoakan kesejahteraan kau instead of
 kau nmpk dorg baling baling tepung yang klo kau masak dah jd cengkodok. ermm sedap.
-.-

so, thats all. 
btw esok aku ad test data structure. semoga Allah permudahkan dan lembutkan hati pensyarah masa tanda kertas aku dan kengkawan. inshaAllah aamiin.

and, remember that pengakhiran kepada sesuatu itu adalah rezeki dan rahmat Allah. yang penting adalah pada usaha. bahkan permulaan juga tidak menjadi penentu pengakhiran yang baik. so, keep the efforts much much and much. after that, leave it to Him.
:)

may Allah bless and ease our days.
aamiin aamiin aamiin.

salam kasih, salam sayang.
salam ukhuwah. wassalam.


 

Monday, 18 November 2013

** Repost #3



assalamualaikum.
ehem hem. rjen le sket i ni nk mngepost disebbkn tgh mencuti smester ni. uhuhuk. just a few days left. sobsob T_T

oke, x nk melalut psl syae berjela. but nk sharing psl kronologi philosophy ni. ohaiyoo.

pertamenye : LILIN

ceritera bermula dgn pembuat lilin ni. nk buat lilin ad acuan semuanye. pastinye nk buat lilin yang berkualiti. buat buat buat dgn penuh perasaan berhati hati then lilin pon siap. pastu, ade lh stu hri ttbe rumah dye blakout. haa, nk x nk dy akn pki kan lilin tu. so, lilin yg dy dh buat, penuh berkualiti tu penuh ksh syg pnuh sungguh2 pon dy bkr dan dy mestlh sgt berhrp agr lilin tu mampu menerangi kegelapan rumah dy. sbg mmbls jse pembuat lilin yg bersusah payah, lilin td pon membkr drinye dgn harapan berjye membntu pembuat lilin td melihat dan berpuas hati dengan cahaye nye yg x sberape krn kudratnye yg terhad. malah,lilin td juga berazam dpt memberi kesenangan smentare dy maseh mmpu menrangi rumah pembuat lilin td.
-TAMAT-

realitinye :
pembuat lilin tu mcm mak ayh kite lh kan, dh didik, skolahkn, nasihat, jage, amek kisah sume sume lh spnjg kite nk membesar ni. jd, bile dh besar dh jd seseorang yang mampu berjase. tibe lh mse kite nk bls blek. xpe  lh, klo blom kje ke ape. bls lh ap yg termmpu dgn ap yg kamu ad mse tu. mcm lilin tu, bile mken dh nk hbes cahaye dy malap, so bls kebaikan mreka dgn skecil kecil blsn pon xpe. jd, x slh nk korbankn dri kite sedikit je pon utk org yg dh byk bersush pyh nk mnjdkn kite seseorang . bukan ape, x slh nk tggu smpi besa ke ap. cume ajal maut tu kite xtau. sme ad lilin itu hbes dlu atau pembuat lilin tu yg x smpat nk pki lilin yg dy buat. kan?



keduanye : KOMPUTER

alkisah, Lola (bkn nme sbenar) membeli komputer dr kilang Aceius( bkn jename sbenar). then dy mggunakn komputer nye dgn jayenye utk melakukan sgl esaimen kuiz tutorial fesbuk twitter myspace dan laman sosial serta kemudahan komputer yg len. nk dijadikan crite, satu hr komputernye rosak. smestiny dy tidak brape arif dlm hal komputer walupon sepupu jirannye mngambil jurusan sn komputer. oleh itu, mahu atau tidak penylesaian yang terbak adalah dgn merujuk mslh komputernye ke kilang Aceius td. dan juga semestinye kilang itu mempunyai solution utk komputer nye. akhirnye, pulihlah kehidupan Lola dan komputernye.
-TAMAT-


realitinye :
Lola tu mcm kite lh. manusia ni. hidup tu pulak mcm komputer yg Lola beli tu, dan Kilang Aceius tu ialah Allah. S.W.T yang Maha Hebat tiada tandingannya. so ap relatenye eh. haaa, ble kite ad mslh kn, dlm hidup kite nih ad dugaan. kat spe kite patot mintak tlg? kat Allah kan :) sbbnye, Allah yg ciptakn kite. Allah yg bagi kehidupan kat kite, jd klo ad mslh dlm kehidupan kite kne lh rujuk blek pd Dy kan? bile Allah bg mslh ke dugaan ke, pastinye Allah jugak yg ad peyelesaiannya. mcm kilang komputer yg buat komputer mestilh dy je tahu solution komputer dy kan. mgkin ad lh org len yg tahu, tp x searif dan seefisien dgn pembuatnye sndri, betul x?

ketigenye dan inshaAllah terakhir utk post ini : POKOK

pada zanan dahulu, kini dan akn dtg dgn izin Allah. hidup lh sbtg pokok di buminye yg hijau. hidup dgn suburnye dan proses pembesaran tanpe gangguan. tanpe disedari pd suatu hari, akarnye telah diracun insan yang tidak bertanggungawab. makanye, kini dy punyai dua pilihan. sme ad utk terus hidup tp dgn mnghsilkan daun yg beracun. ranting yg beracun, dan buah yg beracun atau terus mati supaya tidak terus berdosa menmudaratkan org lain. seglanye terletak pada takdir Allah dan kekuatan pohon itu utk neutralkn racun itu atau membiarkan nya. dy mgkin mmpu berdoa agr ad insan yg sudi membntu atau Allah mengilhamkan care utk dy pulih. dimanakh pengakhiranya?

realitinye : 
kehidupan kite sbg manusia ni ibarat pokok. insan yg x bertanggungjwb tu, mcm keadaan skliling. spe yg kite kwn, lifestyle yg kite amalkan. klo dr akarnye dijge dan dibajai dgn baek, maka baeklh ke pengakhirnye. dpt berbakti, bg btg yg berkualiti, buah yg segar, daun yg menghijau merimbun dgn baek, teduh redup je org nk duk bwh kite. tp, bygkn klo akr nye je dh beracun. klo ad yg mkn buah tu. haaa, meranalh bdn org tu. contoh lh mcm, kite bkerja tp, x secare berkat. ad curi tulang ke songlap sane sket, pastu duet buat bli mknn. dh jd drh dging. drh dging yg kotorlh kan. dh mcm tu sluruh kehidupannye kotor lh kecuali jika dy bertaubat dgn sbenar benar taubat. mcm tu lh pilihan pokok td. sme ad nk terus memudaratkan org atau mati dan hidup kembali sbg satu pokok yg berguna. sme juga dlm blaja. ad yg menipu kaw kaw. dpt reslt gempak, dpt kje bagus. tp sedar ke x permulaannye pon dh slh. pilihan di tangan kite nk bermule dgn baru atau x. macm mne tu :O

done. tu lh antara philosophy korno yg terhasil dek pemerhatian spnjg pencutian semester. klo ad rse nk tegur ke mcm slh fhmn ke, feel free drop komen spy syae bole repost dgn editing yg lbeh bek. klo x jelas ke, bgtau je, nti syae terangkan blek. sbb ni fhmn dan pndgn syae je. :)

btw ni titpan sket dr status sr syae, kak Fatin Fadwana. mungkin sesuai utk para pelajar sahabat handai yg bakal tgok result semster anda nti ^^ :

Jangan terlalu yakin sehingga terbit dr hati " Aku usaha sikit, tak doa, tak solat tp masih boleh dapat keputusan cemerlang . Allah masih nak tolong aku" - istidraj datang beransur2, rupanya luar biasa dan boleh membinasakan. Kesenangan yang Allah bg adalah ujian yang sangat besar.

Jangan terlalu kecewa sehingga terbit dr hati " Aku dah banyak usaha,solat tak tinggal, solat sunat setiap malam tapi masih tak cemerlang . Apa gunanya sebab Allah tak tolong pun aku " - berbaik sangkalah dengan Allah kerana Dia Maha Mengetahui atas hikmah setiap perkara.

:: tahniah kepada semua atas usaha yg telah diberikan. bersyukurlah, Allah masih beri peluang kepada kita untuk perbaiki apa yang kurang di masa hadapan 
 ::

Alhamdulillah, ap yg nk dikongsikan Allah permudahkan. smg x mnjd fitnah buat kite semua. mane yg bek dtg dr Allah yg buruk dtg dr syae.
smg kite snts dpt imporve dri kite dr hr ke shari sblum dipanggil dijemput Ilahi.
maap atas tulisn berjela yg x sberapa.

smg Allah bimbing hati kite ke arah redhaNya.
jge dri, jge iman.
inshaAllah. aamiin.


salam kasih, salam sayang. 
salam ukhuwah. 

wassalam.



  

** Repost #2

assalamualaikum, salam sejahtera, salam rindu. salam sayang dan segala salam yang baik baik hendaknye :)
hoyah. gile rindu der kat blog ni. 
wuwuwuwu T_T
 lmenye tak hupdate.  
awop rindu kite idak? keh3.



oke, so rentetan dr post yg dh berhabuk tu. Alhamdulillah syae dh hbes final sem 1 thn 1. smg mendapat kptsn yg cemerlang. inshaAllah. aamiin aamiin aamiin.


then, now i'm at home :)
cuti yg kurg sebulan buat syae rse x bpe rjen lh nk keje. sbb klo keje skejap x bpe best. kcu mood cti, x dpt  keje dgn puasnye plus ad komitmen len yg menuntut scr mengejut atau pon tidak. 
kesimpulan, x keje and continue bisnes jep. inshaAllah. 

tu sikit lh what happen on me kan. today, i wanna share some info dr my frens yg pergi talks kat Shah Alam.
its all about 

FORUM BICARA CINTA ANAK MUDA
 ( 31 Disember 2012)
-         Masjid Negeri Shah Alam-


ni pulak antara ahli panel nye, mantap kan :)

Ahli Panel : 
Prof Ustaz Nor Muhammmad
Wardina Safiyyah
Sham Kamikaze

kat sni, syae selitkan point dr stiap panel. check it out buddies ^^,

Prof Ustaz Nor Muhammad

- Cinta itu subjektif
- Suka. Minat. Cinta.= semua berbeza
 - Pepatah arab, ‘cinta itu tidak dapat dirasa, tetapi bergetar dalam jiwa’
-  Cinta adalah perasaan semulajadi dalam diri manusia
 - Ditentang jangan, ditatang jangan- ustaz ismail kamus
 - Taubat . 1- menyesal, 2- jangan ulang lagi, 3- ganti dengan buat baik
Bila lelaki bersama wanita, perasaan seksualnya lebih tinggi berbanding perasaan kasih sayang
Perempuan apabila bercinta mengunakan emosi, itu yang menyebabkan mereka hanyut


Wardina Safiyyah

- Jika cinta itu membawa kepada kemerosotan, maka ia bukan cinta
- Apa yang kita dengar, lihat dan baca amatlah mempengaruhi kita
- Kurangkan menonton movie, baca novel dan dengar lagu negatif
 - Kita tak boleh bercinta jika kita tak menyintai yang memberi perasaan itu ( ALLAH)
Bila buat perkara yang tak sepatutnya, itu merupakan iman menjadi lemah
 - Kalau rasa iman lemah, topupkan balik. InshALLAH, Allah akan ketemukan dengan orang yang dapat membantu.
- Cinta itu emosi, perlu bijak menguruskannnya
- Kejayaan hidup bagaimana kita bijak uruskan emosi
  - “YOU WANT GOOD MAN, BE GOOD YOURSELF”


Sham Kamikaze

 - Untuk maju ke hadapan, berhenti salahkan orang lain, salahkan diri sendiri
- Sebaik- baiknya wanita itu, adalah yang paling murah maharnya
  - Saidina ali member cincin besi kepada Fatimah sebagai mahar
- Untuk mengawal nafsu, PUASA!
    - Bimbang usia semakin meningkat, amal semakin kurang
- Kurangkan menonton televisyen


ni pulak selingan dari forum tu '',
SLOT DHUHA


Imam Muda Hassan

 > Solat dhuha adalah sunat tetapi digalakkan
> Minimum 2 rakaat, maximum 8 rakaat
Murah rezeki
Supaya Allah mudahkan rezeki
> Ambil masa sekejap, setiap hari untuk solat Dhuha




HIMPUNAN 1000 JIWA, 1 HATI
“Jiwa Kuat, Generasi Hebat”
(Anda Bijak Jauhi Zina)

  
" Hasbunallahu wa ni’ mal wakil "
 -Cukuplah Allah sebagai penolong kami dan Dialah sebaik- baik pelindung-


haa. ni lah antara input yang sahabat syae sharekan dan syae dah mintak izin utk post kat blog. soft copy pasta ni jep.

kengkawan sahabat semua, jemput lh bace k.
mne yg baik dtg dr Allah, yg buruk dtg dr kesilapan kite sbg hambaNya.

kite refleks balek dlm dri. betul, iman ni selalu turun naik. ad msenye rse mcm terlallu ikutkan nafsu dunia hati. ade msenye pulak. kembali kepada cinta Allah.
smg hidayah Allah milik kite. mari mencari jangan hanya menunggu :)

smg redha Allah mengriringi hari hari kite, dan Allah membimbing serta mempermudahkan segala urusan kite di dunia dan akhirat.
inshaAllah.
aamiin.

jge diri, jge iman, jage hati. 

p/s : terima kasih buat nurul fatin yang bagi soft copy serta sahabat2 nya yg menyalin isi penting :)

salam kasih, salam sayang.
 salam ukhuwah. 

wassalam.



 

** Repost #1


Assalam.

ohaiii Malaysia. huhuk.
kali ni mmg bole sgt nak tulis ayt wajib nuh , lmenye x update huiii !
==''
fuhh.

sori meh, pekerjaan tanggungjawab dan segala apa yang utama telah syae dahulukan berbanding anda. maaf lh, bukan nk kate anda x penting tapi ad yang lagi penting.
mohon no hard feeling kayyyy.
hehe ^^

so, nak cite ape eh kali ni. 
hmm. act skang syae dh berada di tahun 1 (sem 1) pengajian sarjana muda sains komputer (sistem cerdas)
di universiti terchinta ku. tau x u ape?

UNIVERSITI PERTAHANAN NASIONAL MALAYSIA. 
AHAA O.O

memandangkan dh bulan 12, maknenye syae dh ad kat hujung hujung sem dh. huh huhh.
 yg bermakne lagi, final dh dekat laaaaaaa T.T

oke, relaks relaks. *breath in breath out*

 in sha Allah ade mse lagi. jd hrgai mase yang Allah bagi ni dengan sebaiknye.


mmg adat manusia ni, 
bile dh hilang sesuatu baru nk hargai. kan kan?
 bile dh tidur terlbeh lbeh baru rse nk nyesal knp tido je x stdy.
spe stuju, sile senyum :)


dan dgn sbb adat manusia tu lh turunnya ayat Al-quran
pasal masa ni :

[1]
Demi Masa! 
[2]
Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian .
[3]
Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. 

< SURAH AL-ASR >

haa, surah kat atas ni. sape tau?
 ucap Alhamdulillah ^^

see, kan Allah ingatkan.
kite kne saling berpesan pesan kan.

lagi laa dgn zaman super duper tekno ni, lg lh byk care utk kite ingatkan kawan kawan sahabat handai ahli keluarge lecturer makcik cleaner driver staff sarjan semua.



facebook, twitter, myspace. ape ape lgi lh. haa. blog pon bole.
*thanks my blog auww iskiskisk.*

jadi, bersangka baik lh dgn setiap ap pendapat atau pos segala status update tweet org lain. maybe itu adalah peringatan untuk diri mereka sendiri.


plus, klo kite tulis something bermanfaat contoh
 cam doa ke ayt yg membina ke kate kate hikmah bersemangat ke klo rmi rmi bce x ke dorg tu pon mendoakan sbenanye scr x langsung?

betul x? betul x?
klo betul, angguk kepala :)

jadi, Allah dh bg akal, dh bg mcm2 nikmat. hargai dan hayati serta syukuri oke. gunakan sebaiknya slagi ad nyawa hidup kat dunia ni '',

okee, ckup lh tu dlu ye. ni pon curi curi wat draft mse klas java.
*jgn tiru aksi ini -.-



ouh, mem syae minta maaf.
saye taip ni mse blom start kelas dan bukan mse mem aja.
tau tau.
 :)
< kitorg tgh blaja array >
  
sehingga bertemu lagi.
jge dri, jge iman, jge hati.
semoga Allah mempermudahkan urusan kehidupan kite di dunia dan akhirat.

in sha Allah.
 aamiin ^^


p/s : ni repost dr blog lame. aku syg sgt dgn post ni :) btw, skang aku dh tahun 2 sem 1 a.k.a sem 3. ALHAMDULILLAH. Allah masih sayang utk stay jihad kat sini.

salam kasih, salam sayang.
salam ukhuwah.

wassalam.






** Reborn :')


Assalamualaikum dan selamat sejahtera. 
salam satu malaysia, salam sebarkan kasih sayang, salam bukan mahram, berdosa. #Eh

Pertama tamanya, ucap mula pembuka kata. ALHAMDULILLAH dengan izin Allah, dengan gerak hati dari Allah, dengan dipermudahkan urusan oleh Allah blog aku kini terlahir semula.
ouh. sobsob :')

Allahu Allah,
entah kenapa rajin sangat rasa nak menulis. Sehingga kelahiran blog ini masuk kali ketiga. mungkin, ada sesuatu yang ingin aku kongsi. 

Satu hakikat yang aku lihat betapa berbeza gaye penulisan aku dari lahirnya blog pertame, kedua dan ketiga. Lihat, itu bukti  manusia berubah. eh bukan. manusia itu membesar, dewasa, dan inshaAllah menjadi lebih baik dari yang sebelumnya.

semoga kelahiran blog ini mampu menjadi antara tinta yang mampu membuka hati hati insaniah agar menjadi lebih baik. malah, memberi saham akhirat buat aku yang pasti meninggalkan dunia dengan kehadiran kematian yang tidak dapat dijangka.

SubhanaAllah, semoga redha Allah bersama hati hati yang ingin pulang ke jalanNya. inshaAllah aamiin.

Surat Al-Hajj ayat 58 :

Dan orang yang berhijrah di jalan Allah, kemudian mereka itu dibunuh atau mati.benar- benar Allah akan memberikan kepada mereka rezeki yang baik (syurga). Dan sesungguhya Allah adalah sebai baik pemberi rezeki.


salam kasih, salam sayang.
salam ukhuwah.



wassalam.